Coastal Corollary

By Pari Syal Photography: Courtesy Designex Designers Anand and Ashish Kulkarni of Kolhapur-based firm Designex, contextually orient a bungalow within the Konkan region... A sprawling 4500 sq. foot. bungalow situated within the Konkan region of Maharashtra at Kankavli, around the Mumbai-Goa highway offers a welcoming entrance having a facade clad in Shera wood and stone having a S.S finished plate flaunting the nameplate inside a bold red-colored colour. The floor plus one structure has its own entrance situated mid-way between your existing floor and also the planned bottom floor. Using the site laying next to the highway, its RCC work below highway level, multiple floor levels anoint the bungalow lending it an intriguing feel. Improving this selection and contextualising it using the closeness from the Konkan shoreline, the designers have discerningly designed area of the living space and outlined it having a double height sloping roof with skylights to herald sun light and promote a willowy, shifting shadow-play during the day. The house is made to accommodate a house-office using its private entrance. This and lavish living areas - both, private and public, are set up backward and forward flooring and also the spacious feel is nurtured by using glass within the flooring, railing, balconies so that as partition walls. A moderate colour pattern having a prominent hue or two straight lines along with a trifle overdose of pattern from the dcor quotient. However, a practical appeal dominates as the house is lacking of excess baggage when it comes to artefacts, excess furniture and so on. Lights are well added to cove and ambient lighting setting a dark tone from the inside. A subtle but good component of design may be the play of levels between flooring and also to highlight functional divisions such as the puja area which has no walls, has its own floor lifted slightly over the living space, with stark whitened vitrified flooring. A glass floor with Brought light and whitened polished pebbles below it, in the living space level, aesthetically separates the puja in the living area. Further, the interior-outdoors equation using the balconies opening to a look at coconut palms raises the seaside feel and renders the house being an all-weather haven. to see images click inditerrain.indiaartndesign.com